Gili Trawangan diši po sreči



Nikoli nisem bila ena od tistih, ki sanjarijo o tem, da bi živeli na rajskem otoku s peščeno plažo, kjer je poletje skozi vse leto, mangoti vedno sveži in mladi kokosi padajo z neba. Preveč rada imam štiri letne čase in nove obrate, ki jih prinesejo. Ampak tu ... tu bi lahko ostala.


Po enem tednu na Gili Airu sem skočila na sosednji LombokA me je hitro odneslo nazaj na lokalno ladjico. Tokrat na Gili Trawangan. Ta je večji od Aira in Menota in predvsem glasnejši. Včasih razvratnejši, če želite. Tudi na tem otoku ni avtomobilov, niti psov. Po otoku jo mahnete peš ali s kolesom, za večje tovore pa so na voljo tudi konji. Ki niso videti ravno srečni.



Tudi tu vas petkrat na dan pozdravi glasen poziv k molitvi iz mošej in tudi tu ni primerno, če se skozi vas sprehajate napol goli. Bikinke so OK na plaži, v notranjosti otoka pa je lepo, če spoštujte njihovo kulturo in se zakrijete. O tem sem ob presladki jutranji kavi razpravljala z Dudekom in še tremi lokalci s pretežkimi imeni. 


Radi imajo turiste, saj so njihov glavni vir dohodkov. A hkrati je med njimi veliko bedakov. Takšnih, ki se pritožujejo nad mošejo in oponašajo klice k molitvi. In gospodičen, ki gredo mimo mošeje v vročih hlačkah in zgoraj brez. Mladcev, ki se vsak večer preveč napijejo in stepejo. Najprej s svojimi prijatelji, potem pa še z domačini ... Torej takšnih, ki na ta del sveta niso prišli odkrivat nove kulture in običajev. Takšnih, ki so prišli v hotel s petimi zvezdicami, kjer lahko zdolgočaseno plutajo v bazenu, čeprav je par metrov naprej čudovita plaža. Takšnih, ki so jezni, če njihovi špageti bolognese niso dovolj italijanski in kečap na burgerju dovolj ameriški. In pazite se, če je wifi prepočasen.


Zato jutranjo kavo raje spijem z domačini. In zato me imajo radi. Ker me zanimajo. Ker jih sprašujem o njihovem življenju. In ker jim razlagam o svojem. Po otoku hodim bosa. In z nasmehom. Ne vem, zakaj je vedno tam. Ampak že zbudim se z njim. Z nasmehom, torej. Sosedje me že poznajo in mi pravijo domačinka Maja. Njim se zdi fino, meni pa še bolj.

Zapletam se v globoke pogovore. S tujci in domačini. Delim komplimente in srkam tiste, ki so namenjeni meni. Ne vem, kaj je v zraku, ampak diši po sreči. Ljudje se radi objemajo. Toplo in iskreno. In za trenutek se zdi, da ne bo minilo. 


Dobila sem par ženitnih ponudb. Boš ostala? Ne, hvala. Bi. Ne zate, ampak ... bi.


Glasna stran otoka je v bližini pristanišča, kjer se po glavni ulici zvrsti na desetine trgovinic, stojnic, restavracij in barov, kjer glasba ne potihne do jutra. Gili T ima tudi nočno tržnico, kjer pokažete na ribo in vam jo spečejo pred nosom. In kjer se vam smejijo, ko vprašaš, če je omaka pekoča in vam rečejo "just a little bit". Ni res! Gorim!



Na otoku je kar nekaj potapljaških šol. In Slovencev. In tudi okoli tega Gilija lahko snorklate. Pisane ribe, želve, korale, opečene guze, vau, vau, vau. Plaže so pravljične, sončni zahodi še bolj. Pa gugalnice in viseče mreže! Povsod! V enem od barov na plaži vsak večer postavijo platno in predvajajo filme. Ja, tudi pokovko pečejo.


Severna in zahodna stran otoka sta mirnejši. Tam najdete luksuzne resorte, kjer se navadno skrivajo parčki. Večina jih ne upa na žurersko stran, ker bi domov odšli sveže samski. Ker pač, razvrat.


Na otoku sem preživela tudi božič in dočakala novo leto. Pravzaprav smo praznovali vseh deset dni skupaj. Lokalci pomešani s popotniki in turisti, ena sama ljubezen. In alkohol. Na novoletno jutro smo mačka poskušali pregnati med snorklanjem. "O, vau, želva! Fak, bruhat. Ne v snorkel, ne v snorkel!"












Skratka, otok je poln prizorov, ki vam jih prodajajo v turističnih agencijah. Modrina, belina, nebesa. A če pogledate na drugo stran, so stvari nekoliko drugačne. V notranjosti otoka, kjer domačini živijo v kolibah in blatu, je tudi smetišče. Kupi smeti, ki se naberejo v enem dnevu so nepredstavljivo visoki in smrad ob zažiganju teh je grozljiv. Indonezijcem ekološka osveščenost še ni prišla na uho. Recikliranje? Ha? In smeti so povsod. Njihove in naše. Zato močno upam, da otok ostane polrajski še naprej in da nanj zanese čim manj bedakov. Ker pridem nazaj. Nekoč.