Krabi: Domotožje me ne grabi



Po mirnem in kratkem oddihu na Koh Lanti sva z Anglijo skočili na ladjo proti celini. Skoraj dve uri dolga pot vodi mimo neštetih tajskih otočkov, ki jih obdaja turkizno morje. Nekje vmes nas je spremljala še jata delfinov. Motorji so se nekajkrat popolnoma ustavili in obkolili so nas zagoreli Tajci z majhnimi razmajanimi barkačami. Pirati! Ne. Hec pec. Turiste z otočkov spravijo tako, da jih naložijo na manjše ladjice, se na morju srečajo z veliko ladjo, jih preložijo nanjo in poberejo nove. Prtljaga leti po zraku, turisti lovijo ravnotežje, a na koncu vse štima. Azija, pač.



Krabi je še ena od glavnih postojank za popotnike, ki se podajajo na zahodne tajske otoke na Andamanskem morju (Indijski ocean) ali pa prečkajo državo proti vzhodu, kjer jo obliva Tajski zaliv, ki je del Kitajskega morja. No, tja greva. Kmalu.



Krabi Town leži na ustju reke Krabi in je precej zaspano mesto, ki ga turisti ne ganejo preveč. Večina ga zato po hitrem postopku preskoči in se odpravi na plaži Ao Nang ali Railay. No, ne midve. Dve noči v mestu Krabi sva preživeli med pohajkovanjem po mestu in večerjami na nočni tržnici, ki je živahna, barvita, ogromna in poceni. Najboljši ulični suši za 10 centov, pa pad thai za 50, mangov smuti za male pare in nove (skoraj) originalne Birkenstock papuče za 6 evrov.



Medtem ko sva na glavni ulici stali na semaforju, ki ga držijo gigantske opice, nama je potrobil nekdo iz blendiranega črnega trucka. Kaj je? A, pa to je Srbin Dule! Iz avta nama je pomahal najin nekdanji najemodajalec iz Koh Lante. Ja, svet je še vedno majhen.



V sosednji Ao Nang sva za 50 bahtov skočili z lokalnim busom, ki je pravzaprav malo jaći tuk tuk. Ao Nang je precej bolj živahen in turističen, plaža je dolga in peščena, s pogledom na veličastne pečine. Od tod greste lahko z ladjico še na plažo Railay. Tam nikakor ne boste edini, a mirne kotičke se še vedno da najti.



Railay je dostopen samo z morja, razdeljen pa je na vzhodno in zahodno plažo. Z enega konca na drugega se lahko kar sprehodite, walking street pa je poln stojnic in restavracij. Nekje vmes nas bodo poskušale okrasti puhaste opice, ne se dat!



In zdaj? Iz Krabija na bus do Surat Thanija, nato na trajekt, ki se bo najprej ustavil na Koh Samuiu, nato na Koh Phanganu in se končno zasidral na Koh Tau. Tam se bom do konca moje nore azijske avanture najverjetneje usidrala tudi jaz.