Nha Trang: Plaža, buda, ruski turisti, vodka. Spasiba!


Vožnja z avtobusom iz mesteca Hoi An v Nha Trang je trajala slabih 12 ur. Vietnamci se pač znajdejo. Vozniki avtobusov niso le vozniki. Hkrati so še pismonoše, dostavljalci sumljivih paketov, hotelirji, tihotapci in dilerji. Verjetno bi prišli prej, če se ne bi ustavili vsake pol ure. Vsakič smo pobrali večji paket, na naslednji postaji kakšnega oddali in ponovili vajo. Na eni od postojank sredi avtoceste nas je pričakala gospodična na motorju in z dojenčkom na hrbtu. Voznik je po hitrem postopku spraznil rezervoar motorja, odvil zrcala in horuk, motor naložen v prostor za prtljago pod nami. Pot smo nadaljevali le kakšnih par metrov, ko so nas ustavili policisti. Stisk roke z očitno podkupljivimi možmi postave in že drvimo novemu paketu naproti. Hm.


V mestu sem se dobila z Američani, Kanadčani, Avstralci in Novozelandci, ki potujejo z drugim prevoznikom. Njihova pot ni bila nič boljša, med prtljago so imeli kartonasto škatlo s kužki, ki so bili najverjetneje namenjeni v klavnico. Minuta molka.


V Nha Trangu smo nameravali ostali le eno noč, na koncu smo tam preživeli pet dni. Nikomur ni bilo do nove 12-urne vožnje do naslednje postaje in plaža je bila 5 minut hoje od hostla. Teden počitka.


Mesto je polno ruskih turistov, menda zaradi ugodne letalske povezave z Moskvo. Natakarji te nagovorijo v polomljeni ruščini, jedilniki so prilagojeni zanje.

"Niet. Spasiba. Niet. Niet."

Rusi si ne upajo na motor. Zato smo šli mi. Mesto, s katerega večina pobegne po hitrem postopku, ima kar nekaj izjemnih kulturnih znamenitosti. Stolpi Ponagar so vau in Long Son Pagoda ima dve veliki budi. Eden sedi, drugi leži. In za srečo trikrat podrgnete njegov komolec.

















Plaža je lepa. V bližini so otočki, kjer se lahko potapljate, na enem od njih je vodni park, do tja pa s celine vozi gondola. In blatne kopeli! Naslednja postaja? Ho Chi Minhali HCMC, za nekatere še vedno Saigon. Največje in najbolj noro mesto v Vietnamu, kjer živi toliko ljudi, kot v celi Sloveniji. Krat štiri.